Par Cēsīm

 

Cēsu pilsēta atrodas Latvijas ZA daļā, Gaujas krastos un ir otra lielākā pilsēta Vidzemē un kopš 2009.gada 1.jūlija ir Cēsu novada centrs.


Attālums līdz Rīgai ir 87 km, Cēsis atrodas starp diviem lielceļiem Rīga – Pleskava un Rīga – Valga – Sanktpēterburga, cauri pilsētai iet dzelzceļš Rīga – Valga. Pie pilsētas robežas atrodas Cēsu lidlauks.

Cēsu pilsētas teritorija 19,28 km2; iedzīvotāju skaits – 18 209, iedzīvotāju blīvums – 944/km2.

 

Cēsis dibinātas 1206.gadā un ir trešā vecākā pilsēta Latvijā. Liecības par apdzīvotību Cēsīs sastopamas sākot no IV gs. Straujāko attīstību Cēsis piedzīvoja Livonijas laikos, kad pilsēta izveidojās par Livonijas galvaspilsētu un Vidzemes galveno attīstības centru. 1323.gadā Cēsis iegūst pilsētas tiesības. 1367.gadā Cēsis iestājas Hanzas pilsētu veidotajā Ķelnes konfederācijā.

 

Cēsu pilsētas galvenās vērtības ir tās parki un dārzi, kultūrtūrisma un sporta infrastruktūra, vairāk kā 10 ūdenskrātuves, tīra vide.

421,7 ha pilsētas teritorijas aizņem parki un zaļās teritorijas, kuras ir paredzēts saglabāt kā pilsētas dabas pamatni. Daļa pilsētas – 1.8 km2 atrodas Gaujas Nacionālā parka teritorijā, kas ir nacionālas nozīmes aizsargājama dabas teritorija.

Info: /cesis.lv/

Komentēt